Dela upp texten i stycken
Lägg inte flera fristående informationsdelar eller resonemang i samma stycke. Genom att dela upp i flera stycken ger du läsaren en naturlig paus för att smälta informationen. Börja helst stycket med den viktigaste informationen eller lägg den allra sist. I mitten riskerar den att bli skymd.
Skriv lagom långa stycken
Alltför många långa stycken gör att texten blir tung att läsa. Alltför många korta stycken kan upplevas som ryckigt och plottrigt. Däremot kan enstaka mycket korta stycken (en enda mening) användas för att framhäva viktig information.
Om du har många korta informationsdelar kanske du kan presentera dem som en punktlista. Då blir informationen tydlig utan att texten blir ryckig.
Knyt ihop styckena
Det är viktigt med tydliga övergångar mellan styckena för att läsaren ska kunna följa ett resonemang. Anknyt till föregående stycke med hjälp av ord och uttryck som binder ihop texten.
Exempel:
– Dessutom har vi …
– För det andra …
– Däremot …
Du kan också uttryckligen syfta på det som föregående stycke handlade om.
Exempel:
- Länsstyrelsen i Västra Götaland har i samråd med kommunerna och näringslivet tagit fram ett förslag till regionalt miljöprogram. Programmet ska omfatta tiden fram till 2026 och ska revideras efter 2023.
- Förslaget till miljöprogram har ett bra upplägg, men vi behöver bearbeta det ytterligare. Bland annat behöver vi…
Stämmer informationen på denna sida?
Mailet har skickats till kontaktpersonen!
Mailet kunde inte skickas.
Hjälp oss att förbättra informationen på intranätet!
Fyll i din e-postadress om du vill få återkoppling.